Φωτογραφία η Παντέχνη

Φωτογραφία η Παντέχνη του 21ου αιώνα

Αυτή είναι η άποψη η δική μου. Αυτό διδάσκω στους μαθητές μου εδώ και χρόνια.  Η Φωτογραφία ακόμη και πριν από εφεύρεση της (και εννοώ φυσικά το φωτογραφικό ανεστραμμένο είδωλο της Camera Obscura ) επιδράει στις τέχνες, κυρίως στην ζωγραφική από την αναγέννηση και μετά. Κυρίως όμως επιδρά στον τρόπο θέασης και αναπαράστασης του κόσμου.

Φωτογραφία η Παντέχνη

Το φωτογραφικό είδωλο της Camera Obscura

Μάλιστα από την πρώτη στιγμή της εφεύρεσης της, η Φωτογραφία χρεώνεται την ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας  και απελευθερώνει την ζωγραφική που μπορεί να δημιουργήσει τα νέα κινήματα. Μέσα σε αυτή την προσέγγιση είναι εντυπωσιακό που οι διωγμένοι  από παντού ιμπρεσιονιστές κάνουν την πρώτη τους έκθεση στο στούντιο ενός σπουδαίου φωτογράφου του Gaspard-Félix Tournachon ή απλά Nadar.

Μια από τις πρώτες φωτογραφίες του William Henry Fox Talbot 

Στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα οι φωτογραφία και οι μελέτες της κίνησης μας οδηγούν σε μια ακόμη νέα τέχνη τον Κινηματογράφο. Στις αρχές του 20ου αιώνα  η φωτογραφία συνομιλεί  ισάξια με όλα τα καλλιτεχνικά κινήματα και τα συνδιαμορφώνει, ενώ ταυτόχρονα η ερασιτεχνική φωτογραφία κερδίζει τα πρώτα εκατομμύρια ανθρώπων που ξεκινούν την ενασχόληση μαζί της.

Φωτογραφικές μελέτες της κίνησης ενός αλόγου από τον Eadweard Muybridge

Η φωτογραφία μας εισάγει στον σύγχρονο οπτικό πολιτισμό μερικές φορές χωρίς καλά-καλά η κοινωνία να αντιλαμβάνεται την δύναμη της. Γεγονός είναι ότι θεωρητικά τα ζητήματα της εξέλιξης της φωτογραφίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί ανάλογα με την επίδραση της στην ανθρωπότητα.

Φωτογραφία του Walker Evans από την σειρά American Photographs

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα η μετεξέλιξη της φωτογραφίας με την έλευση και επικράτηση της ψηφιακής, αλλά κυρίως η προσθήκη φωτογραφικής μηχανής και βιντεοκάμερας στα κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με τo ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα φέρνουν στην φωτογραφία δισεκατομμύρια νέο κοινό. Με ποιά άλλη τέχνη ασχολούνται και δημιουργούν δισεκατομμύρια άνθρωποι με τόσο διαφορετική πολιτισμική αφετηρία; Για αυτούς τους λόγους ισχυρίζομαι ότι η Φωτογραφία είναι η Παντέχνη του 21ου αιώνα.

Φωτογραφία με το κινητό τηλέφωνο

Βέβαια  δεν εξαντλείται ένα τόσο τεράστιο ζήτημα με μια μικρή αναφορά. Αλλά εδώ είμαστε με επόμενα άρθρα να εμβαθύνουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στην ανακήρυξη της Φωτογραφίας σε Παντέχνη της εποχής μας.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397