Φυσικό φως στην φωτογραφία

Φωτογραφία με φυσικό φως

Το φυσικό φως είναι η πρώτη πηγή φωτός που χρησιμοποιήθηκε στην φωτογραφία. Είτε σε εξωτερικούς,  είτε εσωτερικούς χώρους αυτό ήταν το φως που χρησιμοποιούσαν οι πρωτοπόροι φωτογράφοι. Αργότερα ενέταξαν και το τεχνητό φως στα εργαλεία τους.    Φυσικό φως δεν είναι μόνο το φως του Ήλιου κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και το φως της Σελήνης που είναι το φως το Ήλιου που αντανακλάται πάνω στη σελήνη και το φως των αστεριών. Βέβαια εκτός από το ορατό φυσικό φως υπάρχει και το φυσικό φως σε διαφορετικά μήκη κύματος. Πολύ εύκολα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπεριώδες ή το υπέρυθρο κομμάτι του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που  θα μπορούσαν να μας δώσουν εξαιρετικά φωτογραφικά αποτελέσματα.

Φωτογραφία Δημήτρης Ασιθιανάκης © 2020

Όλες  οι εκφάνσεις του φυσικού φωτός παρουσιάζουν τρομερό ενδιαφέρον και μας προσφέρουν την δυνατότητα για διαφορετικού είδους φωτογραφίσεις που μερικές από αυτές έχουν την δική τους ιδιαίτερη ονομασία. Ήδη έχω παρουσιάσει κάποιες από τις ιδιαιτερότητες του φυσικού φωτός  σε κάποιες από τις αναρτήσεις μου. Θα σας παρουσιάζω συνέχεια θέματα που έχουν να κάνουν με το φυσικό φως στην φωτογραφία  μέχρι την στιγμή που θα ολοκληρωθεί το βιβλίο μου “Φωτογραφία σε φυσικό φως”.

Μερικά από τα άρθρα που αφορούν το φυσικό φως στην φωτογραφία και μπορείτε να βρείτε στο blog μου είναι

Φωτογραφίστε το Φεγγάρι (Η φωτογράφιση της Σελήνης)

Φωτογραφία την μπλε ώρα (Blue Hour)

Φως πρωί και απόγευμα (θα ακολουθήσει κανονικό άρθρο για την golden hour)

Πως να φωτογραφίσετε σιλουέτες (στο φυσικό φως)

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis