Φίλτρα για την φωτογραφία

Φωτογραφικά φίλτρα στον αιώνα της ψηφιακής φωτογραφίας

Για τους παλιότερους φωτογράφους ήταν γνωστό τι ήταν τα φωτογραφικά φίλτρα ή έστω τα φίλτρα για την φωτογραφία ή τις φωτογραφίες. Ήταν αυτά τα μεταλλικά δαχτυλιδάκια που είχαν σπείρωμα ώστε να βιδώνουν μπροστά από τους φωτογραφικούς φακούς (καμιά φορά και πίσω) και στήριζαν φακουδάκια-κρυσταλλάκια με  διάφορες ιδιότητες  που έδιναν αυτές τους τις ιδιότητες σε αποτελέσματα στην ίδια την φωτογραφία. Επηρέαζαν δηλαδή την φωτογραφία με ένα τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αλλιώς. Ήταν δηλαδή απαραίτητα αν θέλαμε να έχουμε το συγκεκριμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Να σημειώσω εδώ ότι αυτά τα μεταλλικά δαχτυλίδια φίλτρα ήταν τα πιο συνηθισμένα και διαδεδομένα, γιατί υπάρχουν και τα διάφορα συστήματα στήριξης φίλτρων για φίλτρα τετράγωνα σε διάφορες διαστάσεις και υλικά.

Ένα προστατευτικό φίλτρο UV καινούργιας φιλοσοφίας και σχεδίασης από μια παλιά γνωστή εταιρεία

Με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας και κυρίως της ψηφιακής επεξεργασίας άρχισαν αρχικά στα προγράμματα επεξεργασίας να παρουσιάζονται εντολές με το όνομα filter, που επιδρούσαν στις φωτογραφίες με διάφορους τρόπους, αλλά αυτό δεν αφορούσε το κοινό, αλλά μόνο τους φωτογράφους και γενικά τους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν αυτά τα προγράμματα.  Όταν όμως γίναμε όλοι φωτογράφοι, με τα κινητά τηλέφωνα άρχισαν να κυκλοφορούν κάποιες εφαρμογές που επηρέαζαν την φωτογραφία μετά την λήψη της, ενώ όσο εξελίσσονταν τα πράγματα, τέτοιου είδους φίλτρα – filters προστέθηκαν σχεδόν σε όλα τα κινητά και όλες τις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με εικόνα.

Επιλογές φίλτρων σε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει φίλτρα να νομίζει ότι μιλάμε για αυτά τα φίλτρα (τα φίλτρα των κινητών τηλεφώνων και των διάφορων εφαρμογών)  και είναι λογικό να έχει ξεχαστεί κάπως, ειδικά για τους νέους ανθρώπους ότι τα πρώτα φίλτρα ήταν κάτι κρυσταλλάκια που βιδώναμε μπροστά από τους φωτογραφικούς φακούς , σχεδόν με τον ίδιο σκοπό. Να βελτιώσουμε ή να διορθώσουμε το φωτογραφικό αποτέλεσμα. Βέβαια τα φίλτρα είναι και κάπως δυσφημισμένα τα καημένα στην εποχή μας μάλλον επειδή γίνεται περιττή, άσκοπη, χρήση τους από πολλούς χρήστες τους που λογικό είναι να μην έχουν φωτογραφική παιδεία και έτσι είναι πολύ συνηθισμένος ο χαρακτηρισμός ή το tag #nofilter,  για φωτογραφίες που θέλει να αποδείξει ο φωτογράφος ότι την τράβηξε έτσι ωραία κατευθείαν χωρίς να χρησιμοποιήσει επεξεργασία ή να εφαρμόσει κάποιο φίλτρο.

Δημοφιλές tag στην εποχή των φίλτρων

Σε αυτή την ανάρτηση ήθελα να κάνω φυσικά την σύνδεση των φίλτρων της παλιάς εποχής με τα αυτό που θα καταλάβει κάποιος νέος άνθρωπος αν ακούσει την λέξη φίλτρα στην εποχή μας. Για αυτούς ειδικά τους νέους ανθρώπους έχω μαζέψει εδώ όλα τα άρθρα μου που αφορούν τα φωτογραφικά φίλτρα που χρησιμοποιούσαμε και ακόμη χρησιμοποιούμε στην φωτογραφία. Αυτά τα μεταλλικά δαχτυλιδάκια που εξακολουθούμε να βιδώνουμε μπροστά από τους φακούς μας.

Σαν γενικό άρθρο για τα φωτογραφικά φίλτρα που μάλιστα από ότι είδα βγαίνει και στις σχετικές αναζητήσεις είναι ένα πολύ παλιότερο άρθρο (τουλάχιστον 15 χρόνια παλιότερο) που όμως διατηρεί την αξία του που βρίσκεται εδώ στο photographyinfo αλλά σε σελίδα σχεδιασμένη (έχει και ιστορική αξία) με την πρώτη-πρώτη μορφή του site

https://www.photographyinfo.gr/photography/articles/photographyfilters/index.html

Τα υπόλοιπα πιο εξειδικευμένα άρθρα είναι στο photographyinfo πάλι,  αλλά σε μορφή αναρτήσεων στο blog

Φωτογραφικά φίλτρα προστασίας UV

https://photographyinfo.gr/blog/prostateftikofiltrouvgiatonfakomas/

Πολωτικά φίλτρα – Polarizing  PL

https://photographyinfo.gr/blog/polotikofiltro/

Φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας  – Φίλτρα ND

https://photographyinfo.gr/blog/filtraoudeterispiknotitas/

Φωτογραφικά φίλτρα Close up για μακροφωτογραφία

https://photographyinfo.gr/blog/fotografikafiltracloseup/

Δαχτυλίδια step up και step down για τα φωτογραφικά φίλτρα

https://photographyinfo.gr/blog/daxtilidiastepupstepdown/

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397.