Σταθεροποίηση στον φωτογραφικό φακό

Συστήματα σταθεροποίησης στους φωτογραφικούς φακούς

Η σταθεροποίηση στους φακούς είναι μια σύγχρονη εξέλιξη στην σχεδίαση και στην κατασκευή των φωτογραφικών φακών. Λίγο πολύ όλοι οι κατασκευαστές φωτογραφικών φακών έχουν ο καθένας το δικό του σύστημα σταθεροποίησης. Ο σκοπός των συστημάτων σταθεροποίησης στους φωτογραφικούς φακούς είναι να αποσοβήσουν το κούνημα στην φωτογραφία που μπορεί να οφείλεται στην κίνηση του χεριού του φωτογράφου, γενικά τις κουνημένες φωτογραφίες που οφείλονται στην κίνηση της μηχανής.

Τα περισσότερα συστήματα σταθεροποίησης μοιάζουν με αυτό εδώ το Mega O.I.S. της Panasonic

Ο κάθε κατασκευαστής έχει δώσει το δικό του όνομα στο σύστημα σταθεροποίησης στους φακούς που έχει αναπτύξει. Τα πιο γνωστά συστήματα σταθεροποίησης σας τα αναφέρω εδώ.

Canon – Image Stabilization (IS)

Nikon – Vibration Reduction (VR)

Sigma – Optical Stabilization (OS)

Tamron – Vibration Compensation (VC)

Panasonic – Mega Optical Image Stabilization (Mega O.I.S.)

Pentax – Shake Reduction (SR)

Επιπλέον παραμετροποίηση στο σύστημα VR της Nikon

Τα συστήματα σταθεροποίησης μας προσφέρουν θεωρητικά την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πιο αργές ταχύτητες από τις ταχύτητες ασφαλείας για λήψεις στο χέρι. Ανάλογα με την γενιά των συστημάτων σταθεροποίησης οι εταιρείες μιλάνε για 2-4 στοπ διαφορά σε σχέση με τους φακούς που δεν έχουν σταθεροποίηση. Όντως τα συστήματα σταθεροποίησης στους φακούς έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα στα χρόνια ειδικά τώρα την εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας. Βέβαια η τάση στους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών είναι πλέον τα συστήματα σταθεροποίησης να βρίσκονται μέσα στα σώματα των μηχανών και όχι στους φακούς και πιστεύω ότι εκεί θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση τα συστήματα σταθεροποίησης στους φακούς υπάρχουν και μας συνοδεύουν στην φωτογραφική μας ζωή και έχουμε την επιλογή να τα χρησιμοποιούμε ή όχι. Σίγουρα πρέπει να τα απενεργοποιούμε όταν χρησιμοποιούμε τριπόδι και όταν ο φωτογραφικός εξοπλισμός μας ταξιδεύει χωρίς να τον χρησιμοποιούμε.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis