Περικοπή – Κόψιμο – Κροπάρισμα της φωτογραφίας

Cropping – Crop φωτογραφική επεξεργασία

Μια από τις πρώτες επεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια φωτογραφία είναι να την κόψει. Να αφαιρέσει δηλαδή κάποιο τμήμα της. Αυτό μπορεί να το θελήσει ο φωτογράφος για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι για να αφαιρέσει περιττά πράγματα από την εικόνα του. Ενώ μπορεί να το χρειαστεί γιατί απλά θέλει να δείξει το θέμα του από πιο κοντά γιατί δεν διέθετε την ώρα της λήψης ένας φακό με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση. Το κόψιμο της φωτογραφίας με τον οποιοδήποτε τρόπο ονομάζεται crop-cropping στα αγγλικά και έχει καθιερωθεί να ονομάζεται περικοπή στα ελληνικά ή απλά κόψιμο.

Μια φωτογραφία όπως τραβήχτηκε σε αναλογία 3:2

Δυνατότητα να κόψεις μια φωτογραφία δίνουν όλες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στο μενού επεξεργασίας που διαθέτουν. Ενώ την ίδια δυνατότητα δίνουν σχεδόν όλα τα προγράμματα με τα οποία βλέπουμε τις φωτογραφίες μας στον υπολογιστή ή σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή. Μπορούμε να κόψουμε την φωτογραφία σε μια συγκεκριμένη αναλογία και μέγεθος ή να την κόψουμε ελεύθερα ακριβώς έτσι όπως μας βολεύει. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση αν κόψουμε το τμήμα μιας φωτογραφίας από μια φωτογραφία JPG το χάνουμε για πάντα και δεν μπορούμε να το ανακτήσουμε. Ενώ μπορούμε να κάνουμε ότι είδους κόψιμο θέλουμε στα αρχεία RAW χωρίς επιπτώσεις στην αρχική φωτογραφία.

Η προηγούμενη φωτογραφία με περικοπή (crop) σε αναλογία 1:1

Το να κόψεις  ή όχι την αρχική φωτογραφία είναι ένα θέμα στο οποίο θα συνεχίσουν να διαφωνούν οι φωτογράφοι μιας και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και σχολές. Ας πούμε οι φωτογράφοι δρόμου της Μπρεσονικής σχολής θεωρούν το κόψιμο της φωτογραφίας αμαρτία. Για αυτό άλλωστε τύπωναν το μαύρο περιθώριο από το ατράβηχτο τμήμα του φιλμ ώστε να αποδείξουν ότι δείχνουν την φωτογραφία χωρίς περικοπή όπως ακριβώς τραβήχτηκε αρχικά.  Παρόλα αυτά έχουν υπάρχει σπουδαίοι φωτογράφοι που έκοβαν τις φωτογραφίες τους και μάλιστα κατά καιρούς παρουσίαζαν εκδοχές  της αρχικής φωτογραφίας με διαφορετικό κόψιμο. Παρακάτω σας έχω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός διάσημου φωτογράφου και μιας επίσης διάσημης φωτογραφίας που είναι αρκετά κομμένη σε σχέση με την πρωτότυπη λήψη.

Η φωτογραφία μας κομμένη αλλά  στην αρχική αναλογία που τραβήχτηκε 3:2

 Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι δεν πρέπει να μας ενοχλεί το κόψιμο.  Είναι και αυτό ένα χρήσιμο εργαλείο που μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις εικόνες μας.  Ίσως για τους νέους φωτογράφους να προτιμώ να κόβουν τις φωτογραφίες τους στην αρχική αναλογία που τραβάει η μηχανή τους μόνο και μόνο για να εκπαιδεύουν το μάτι τους στο συγκεκριμένο φορμά.

Πρωτότυπο κοντάκτ (εξ επαφής εκτύπωση) του διάσημου φωτογράφου του Magnum Elliott Erwitt

Μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Elliott Erwitt, προσέξτε πόσο κομμένη είναι σε σχέση με την αρχική λήψη

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis