Οι Φωτογραφικές μηχανές της Nelly’s

Οι φωτογραφικές μηχανές της φωτογράφου Nelly’s

Με την ευκαιρία της υπέροχης έκθεσης της Nelly’s στο μουσείο Μπενάκη είδα για πρώτη φορά μαζεμένες αρκετές από τις φωτογραφικές της μηχανές. Δυστυχώς οι πληροφορίες για τις φωτογραφικές μηχανές δεν ήταν πλήρεις. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ήταν κάπως ασαφείς παρόλο που αρκούσε μια πολύ μικρή έρευνα για να βρει κάποιος τα συγκεκριμένα μοντέλα. Αλλά προφανώς αυτό δεν ενδιέφερε τους επιμελητές της έκθεσης.

Η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούσε κατά την διάρκεια των σπουδών της. Μια Ica Reflex 9×9.

H Agfa 13×18

Μια Rolleiflex

Μια Contax II με τηλεφακό

Μια φωτογραφική μηχανή Goerz χωρίς άλλα στοιχεία

Μια ακόμη  Rolleiflex

Μια βρετανική φωτογραφική μηχανή μεσαίου φορμά Agiflex

Αυτά που μου έκαναν εντύπωση είναι ότι παρόλο που η Nellys’είχε μια καριέρα αρκετά εντυπωσιακή και μετά τον πόλεμο στην Αμερική, οι φωτογραφικές της μηχανές δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβές. Δηλαδή οι Rolleiflex που δούλευε δεν είχαν καν τον φακό Planar f2.8 που ήταν ο κορυφαίος για αυτές τις φωτογραφικές μηχανές. Μια Contax που είχε στην κατοχή της ήταν η Contax II του 1938. Σημασία έχει ότι για μια ακόμη φορά οι φωτογραφικές μηχανές δεν δίνουν αξία στην φωτογράφο, αλλά η φωτογράφος στις φωτογραφικές μηχανές.

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397