Μαθήματα φωτογραφίας online

Μαθήματα και σεμινάρια φωτογραφίας Online

Η καραντίνα που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020 άλλαξε πολλά στην καθημερινότητα μας. Μια από αυτές τις αλλαγές που συνέβησαν απότομα ήταν η μετατροπή των περισσότερων μαθημάτων και σεμιναρίων από μαθήματα με παρακολούθηση με φυσική παρουσία σε κάποια αίθουσα, σε μαθήματα με παρακολούθηση εξ αποστάσεως μέσω κάποιας ιντερνετικής  εκπαιδευτικής πλατφόρμας ή με κάποιο απλούστερο πρόγραμμα ταυτόχρονης επικοινωνίας όπως το skype.

Τα online μαθήματα φωτογραφίας του fotoart

Το ίδιο συνέβη και με τα μαθήματα φωτογραφίας του fotoart που διδάσκω. Τα τμήματα αρχαρίων και τα τμήματα προχωρημένων που δίδασκα με φυσική παρουσία στο Περιστέρι μετατράπηκαν σε τμήματα με διδασκαλία εξ αποστάσεως και τα πράγματα εξελίχθηκαν άψογα παρόλο που υπήρξε  μεγάλη ψυχολογική πίεση με τις αλλαγές που συνέβησαν γενικότερα στις ζωές μας και όχι μόνο σε σχέση με τα μαθήματα. Στην ουσία στην ύλη των μαθημάτων δεν χρειάστηκε να αλλάξω τίποτε. Έτσι κι αλλιώς όλο το εποπτικό υλικό είναι προσαρμοσμένο και στην διδασκαλία εξ αποστάσεως. Αυτό που προσαρμόστηκε λίγο απότομα ήταν οι φωτογραφικές ασκήσεις που τροποποιήθηκαν σε ασκήσεις  που μπορούσε κάποιος να τις κάνει στο σπίτι του ή κοντά στο σπίτι του για όποιον δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να μετακινηθεί μακριά από το σπίτι του.

Αυτό που ήταν δυσκολότερο αφορούσε του συμμετέχοντες στα μαθήματα που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία χρήσης του υπολογιστή για επικοινωνία με την χρήση ακουστικών, μικροφώνου και κάμερας. Αυτοί οι μαθητές χρειάστηκαν κάποιο χρόνο προσαρμογής και ατομικές πρόβες για να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στα ομαδικά μαθήματα. Ένα ακόμη πράγμα που μας δυσκόλεψε ήταν οι συνδέσεις στο ίντερνετ που ιδιαίτερα αυτές με τις χαμηλές ταχύτητες δυσκολεύτηκαν ακόμη περισσότερο μιας και υπήρξε μεγάλη ζήτηση και στην οικιακή χρήση, αλλά και στις επιχειρήσεις, ειδικά τις πρωινές  ώρες.

Για την περίοδο 2020-2021 πήρα την απόφαση να ξεκινήσω όλα τα μαθήματα φωτογραφίας του fotoart  online εξ αποστάσεως και τα τμήματα για αρχάριους και τα τμήματα για προχωρημένους. Για πολλούς λόγους που δεν θα  να τους  εξηγήσω αναλυτικά σε αυτή την ανάρτηση, αλλά μπορώ να τους εξηγήσω τηλεφωνικά σε όποιον ενδιαφέρεται. Αστειότητες όπως  το ότι μπορούμε να κάνουμε τα μαθήματα υπαίθρια γιατί δεν βρέχει πολύ στην Αθήνα (όπως διαφημίζουν κάποιοι φορείς που διοργανώνουν σεμινάρια φωτογραφίας)  ή ότι είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναεπιβληθεί γενική  ή ακόμη και μερική καραντίνα κατά την διάρκεια του χειμώνα 2020-2021, δεν θα τις συζητήσω καθόλου.

Έχουν πλεονεκτήματα τα μαθήματα φωτογραφίας που διδάσκονται online;

Τα πλεονεκτήματα της διδασκαλίας  των μαθημάτων με φυσική παρουσία είναι προφανή και έτσι δεν θα σας τα αναφέρω. Όμως μπορώ πολύ εύκολα βάση της εμπειρίας μου να σας παραθέσω τα πλεονεκτήματα της Online διδασκαλίας μαθημάτων φωτογραφίας.  Πρώτα από όλα οι εικόνες και οι φωτογραφίες, γενικά το εποπτικό υλικό παρουσιάζεται καλύτερα από κοντά στην συσκευή του κάθε χρήστη σε σχέση με την τηλεόραση ή τον προβολέα με τον οποίο προβάλλονται σε κάποια αίθουσα. Με τα ακουστικά όλοι χρήστες ακούνε τον δάσκαλο  που κάνει την διδασκαλία online το ίδιο και δεν εξαρτάται η ακουστική εμπειρία από το αν είναι μακριά ο δάσκαλος ή αν κάνουν φασαρία αυτοί που κάθονται δίπλα. Βέβαια αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουν οι συμμετέχοντες να μην έχουν φασαρία και πράγματα που θα αποσπούν την προσοχή τους στον χώρο που θα βρίσκονται και θα παρακολουθούν τα μαθήματα φωτογραφίας online.

Η πολύχρονη εμπειρία μου στην διδασκαλία μαθημάτων φωτογραφίας online (πιστεύω ότι είμαι ο πρώτος που δίδαξα μαθήματα φωτογραφίας online σε απευθείας μετάδοση στην Ελληνική γλώσσα) με έχει κάνει να πιστεύω ότι τα μαθήματα αυτά έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και αυτό το δείχνει και η πορεία των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα εξ αποστάσεως και όσο αφορά τις ασκήσεις , αλλά και στα αποτελέσματα των τεστ, τα οποία  είναι περισσότερο μετρήσιμα.

Τα προφανή πλεονεκτήματα  που έχουν τα μαθήματα φωτογραφίας online

Ε αυτά δεν θέλουν συζήτηση. Ότι μπορείς να παρακολουθήσεις αυτά τα μαθήματα από οπουδήποτε και αν είσαι. Ή από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου σου ή από ένα ήσυχο καφέ ή ήσυχο μέρος κάπου. Από οπουδήποτε και αν είσαι αναγκασμένος να ταξιδέψεις για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους  αρκεί να υπάρχει μια σύνδεση στο ίντερνετ. Ότι μπορείς να παρακολουθήσεις τα μαθήματα φωτογραφίας online από οποιαδήποτε συσκευή σε βολεύει και ότι δεν χρειάζεται να σε φάνε οι δρόμοι για να φτάσεις στον προορισμό σου, ενώ ξεχνάς το χάσιμο χρόνου για την προετοιμασία. Αυτά είναι έτσι κι αλλιώς τα πρώτα πλεονεκτήματα που μπορεί να σκεφτεί για τα μαθήματα φωτογραφίας online. Γενικά για τα μαθήματα που διδάσκονται εξ αποστάσεως.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα απλά να σας πω να μην φοβάστε τα μαθήματα φωτογραφίας online. Να ξέρετε ότι θα σας προσφέρουν ακριβώς τις γνώσεις που θα σας προσφέρουν και τα μαθήματα με φυσική παρουσία. Ακόμη και όσο αφορά το ζήτημα της κοινωνικοποίησης που είναι πάντα σημαντικό, τα μαθήματα του fotoart διαθέτουν για τους μαθητές τους μια μη δημόσια ομάδα στο Facebook που ενώνει τα τμήματα και μετά το τέλος του κάθε μαθήματος όλη την διάρκεια της εβδομάδας  μέχρι το επόμενο μάθημα και έτσι είναι σαν καθημερινά να συνεχίζεται το μάθημα. Ενώ  τα online  μαθήματα φωτογραφίας εξακολουθούν να συνοδεύονται από τα μαθήματα-φωτογραφικές βόλτες που θα εξακολουθούν να γίνονται με φυσική παρουσία,  για όσο διάστημα δεν θα έχει επιβληθεί γενική καραντίνα για τους μαθητές που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα.

Πληροφορίες για όλα τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Μαθήματα Φωτογραφίας Online για την περίοδο 2020-2021

Αλλά και απευθείας στα τηλέφωνα 6944303397 – 2105745625 ή μπορείτε να μου κάνετε αίτημα φιλίας στο Facebook

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis