Λουκάς Σαμαράς (1936-2024) Φωτογράφος

Lucas Samaras ένας Έλληνας διεθνής φωτογράφος

Ο Λουκάς Σαμαράς είναι ένας διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης που χρησιμοποίησε διάφορες φωτογραφικές τεχνικές για ένα μεγάλο τμήμα του έργου του, οπότε μπορούμε άνετα να τον χαρακτηρίσουμε ως φωτογράφο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1936. Στα δώδεκα του χρόνια το 1948 ταξίδεψε με την μητέρα του στις ΗΠΑ για να επανενωθούν με τον πατέρα του γιατί τους είχε χωρίσει η έναρξη του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι επειδή δεν γνώριζε την αγγλική γλώσσα στράφηκε στην ζωγραφική και στα εικαστικά που είναι μια διεθνής γλώσσα. Σπούδασε καλές τέχνες στο πανεπιστήμιο Rutgers και ιστορία της τέχνης στο Columbia της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά έκανε δύο χρόνια σπουδές υποκριτική. Όλες αυτές οι σπουδές με απανωτές υποτροφίες.

Λουκάς Σαμαράς

Από τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης του με την τέχνη ενεργοποιήθηκε το ενδιαφέρον του για την εξερεύνηση του εαυτού του όταν άρχισε να ζωγραφίσει αυτοπορτρέτα από μπροστά αλλά και από πίσω χρησιμοποιώντας καθρέπτες. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την δημιουργία ανάγλυφων συναρμολόγησης  και κουτιά που περιείχαν στοιχεία από το άμεσο περιβάλλον και αντικείμενα από φθηνά καταστήματα. Αντικείμενα όπως μαχαιροπίρουνα, καρφιά, καθρέφτες, νήματα σε έντονα χρώματα και φτερά – επικολλημένα με υγρό αλουμίνιο ή γύψο. Όλα αυτά μαζί με την συμμετοχή σε happenings δικά του αλλά και άλλων καλλιτεχνών. Το 1959 συμμετείχε στην πρώτη ομαδική και έκανε και την πρώτη ατομική έκθεση.

Λουκάς Σαμαράς

Όλη η πορεία του την επόμενη δεκαετία ήταν σημαντική. Όμως  θεωρώ ως ορόσημο στην δουλειά του το 1969 που άρχισε να χρησιμοποιεί φωτογραφικές μηχανές και υλικά άμεσης εμφάνισης Polaroid. Αυτή ήταν μια καινοτόμα χρήση του φωτογραφικού μέσω και το πιο σημαντικό σε αυτό το τμήμα του έργου του είναι η επέμβαση του στις φωτογραφίες άμεσης εμφάνισης κατά την διάρκεια της χημικής διεργασίας, επέμβαση που γίνονται με γραφίδες μολύβια ή και τα ίδια του τα δάχτυλα.  Όλο αυτό το μεγάλο τμήμα του έργου αφορούσε κυρίως παραμορφωμένα αυτοπορτρέτα. Αυτή η λογική και διαδικασία συνεχίστηκε και όταν ήρθε σε επαφή με τους υπολογιστές και την ψηφιακή τέχνη το 1996 και την χρήση του photoshop. To 2002 απόκτησε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή.

Λουκάς Σαμαράς

Με όλη την προηγούμενη εμπειρία οδηγήθηκε  στα του 2003, μια σειρά που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένα αυτοπορτρέτα και ψυχεδελικές συνθέσεις.  Σε όλα τα θέματα του μέχρι και τον θάνατο του σήμερα η φωτογραφία είναι παρούσα. Το έργο του Λουκά Σαμαρά δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις καθώς αγγίζει πολλά από τα κινήματα της σύγχρονης τέχνης. Το θέμα της αυτο-απεικόνισης και της ταυτότητας ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις όποιες πρακτικές του κυρίως τις φωτογραφικές  με τις οποίες  στις αρχές της δεκαετίας του 1960, προώθησε ένα προσωπικό ιδίωμα που μοιάζει σουρεαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα  αλλά πρότεινε μια ριζική απομάκρυνση από τα κύρια θέματα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και της Ποπ Αρτ που ήταν κυρίαρχα εκείνη την περίοδο ενώ εξελίχτηκε σε ένα σημαντικό εκπρόσωπο της τέχνης του Assemblage (της τέχνης της συναρμολόγησης). Για αυτό εδώ το βιαστικό αφιέρωμα με αφορμή του θανάτου του σήμερα αντλήθηκαν στοιχεία κυρίως από την ιστοσελίδα της gallery που τον εκπροσωπούσε. Θα επανέρθω και με άλλες αναρτήσεις γιατί το έργο του Λουκά Σαμαρά είναι σημαντικό και εξόχως φωτογραφικό.

Λουκάς Σαμαράς

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397