Η Φωτογραφία στο Λεξικό της Ακαδημίας

Η Φωτογραφία στο χρηστικό λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημοσίευση του Χρηστικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας. Μια συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών και του Κυριακάτικου Βήματος. Το λεξικό ολοκληρώθηκε σε 8 διαδοχικές Κυριακές ως δώρο μαζί με την εφημερίδα. Ομολογώ ότι με  περίμενα με ανυπομονησία το γράμμα Φ και τα λήμματα που είναι σχετικά με την φωτογραφία και τις λέξεις με το πρόθεμα φωτο-φωτό. Φυσικά ακόμη και τον ίδιο ορισμό της λέξης φωτογραφία και τις χρήσεις της, μιας που μιλάμε για χρηστικό λεξικό.

Διαφωνώ πάντως ότι η χρήση της λέξης φωτογραφία για την διαδικασία δημιουργίας φωτογραφιών, όπως και για τον χαρακτηρισμό της τέχνης της φωτογραφίας είναι σπανιότερη σε σχέση με την φωτογραφία-εικόνα. Όπως διαφωνώ και με την εμμονή στην χρήση της φωτογραφικής μηχανής για την δημιουργία της φωτογραφίας.  (Δείτε και το άρθρο μου Ο ορισμός της Φωτογραφίας). Παρόλες αυτές τις αρχικές αντιρρήσεις το  λεξικό της Ακαδημίας επιφύλασσε  και μερικές ευχάριστες εκπλήξεις. Μια από αυτές είναι ότι περιλαμβάνει τον όρο φώτοσοπ-φότοσοπ, που όντως είναι σε καθημερινή χρήση αλλά και κάποιους που λείπουν από τα μεγάλα μας λεξικά Αποφάσισα  όμως να σας παραθέσω όλες τις σχετικές σελίδες του λεξικού ώστε να διαμορφώσετε την δική σας άποψη. Οπότε μιλάμε για τον 8ο τόμο του λεξικού και τις σελίδες  219 μέχρι 226.

Η Φωτογραφία στο Λεξικό της Ακαδημίας

Η Φωτογραφία στο Λεξικό της Ακαδημίας

Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. Για τα μαθήματα του fotoart μπορείτε να ρωτήσετε  και στο τηλέφωνο 6944303397