Δημήτρης Χαρισιάδης – Dimitris Harisiadis

Δημήτρης Χαρισιάδης – Φωτογράφος

Ο Δημήτρης Χαρισιάδης γεννήθηκε στην Καβάλα στις 15 Αυγούστου του 1911 και πέθανε στις 2 Απριλίου του 1993 στην Αθήνα. Ήταν το μικρότερο από τα 6 παιδιά μιας μεγαλοαστικής οικογένειας που του έδωσε την δυνατότητα μιας εξαιρετικής μόρφωσης για τα δεδομένα της εποχής. Η οικογενειακή δύσχρηστη φωτογραφική μηχανή είναι η πρώτη του επαφή με την φωτογραφία ενώ μια πιο εύχρηστη Kodak Brownie 6×9 που του χαρίζουν στα 16 του και ο σκοτεινός θάλαμος που στήνει σε ένα δωματιάκι στην ταράτσα τον κάνουν να αγαπήσει την φωτογραφία. Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την οικογένεια να μείνει για ένα διάστημα μέχρι και στην Ινδία. Ο Δημήτρης Χαρισιάδης σπούδασε για ένα διάστημα χημεία στην Λωζάνη. Όταν επιστρέφει στην Ελλάδα υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και δουλεύει στο εργοστάσιο του πατέρα του μέχρι την κήρυξη του Πολέμου.

Στο Αλβανικό μέτωπο που υπηρετεί σαν έφεδρος αξιωματικός ανακαλύπτουν τις γνώσεις του στη φωτογραφία και του αναθέτουν την φωτογράφιση του μετώπου για λογαριασμό του επιτελείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις  περίπου 300 φωτογραφίες που έχουν σωθεί από εκείνη την περίοδο σπάνια υπάρχει νεκρός η τραυματίας πράγμα που εξηγεί πολλά για το φωτογραφικό σύμπαν του Χαρισιάδη. Κατά την διάρκεια της κατοχής ο πατέρας του αρνείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις κατοχής και έτσι οι οικογενειακές επιχειρήσεις σταματούν την λειτουργία τους πράγμα που τον διευκολύνει να στραφεί ολοκληρωτικά προς την φωτογραφία. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η γλωσσομάθεια του δίνει την δυνατότητα να συνεργαστεί με ξένες αποστολές και οργανισμούς στην αρχή σας διερμηνέας και μετά σαν φωτογράφος με το Associated Press , το περιοδικό Life και το δίκτυο CBS εξασφαλίζοντας με άνεση τα υλικά και τα μηχανήματα που χρειάζεται, σε πολύ δύσκολες εποχές για την Ελλάδα.

Το 1956 ξεκινάει το φωτογραφικό του πρακτορείο. Φωτογραφίζει τα πάντα για τους πάντες με τους συνεργάτες του, δουλεύει συνήθως μεσαίο φορμά και παρόλο τον φόρτο πάντα βρίσκει χρόνο να φωτογραφήσει για τον εαυτό του. Από τις συμμετοχές του σε εκθέσεις πιο σημαντική θεωρείται η συμμετοχή του -μοναδικός Έλληνας-στην έκθεση “The family of man” του Μ.Ο.Μ.Α. Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Ε.Φ.Ε. και συμμετέχει στις δραστηριότητες της, ένας άνθρωπος που η φωτογραφία ήταν η ζωή του. Το αρχείο του από 120000 αρνητικά είναι μια σημαντική καταγραφή της Ελλάδας της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο. Μιας Ελλάδας αισιόδοξης και δημιουργικής και τις περισσότερες φορές χαμογελαστής που όμως είναι μόνο η μια πλευρά της. Είχα την τύχη να τυπώσω φωτογραφίες από αυτό το αρχείο μέσω του τελευταίου του συνεργάτη του κ. Στέργιου Σβάρνα, τα αρνητικά του ήταν άψογα εμφανισμένα συντηρημένα και αποθηκευμένα.