Ανθολογία ποίησης για την Φωτογραφία

Ανθολογία Ποιήματα και Τραγούδια σχετικά με την Φωτογραφία

Ολοκλήρωσα σε μορφή βιβλίου την πρώτη από όσο γνωρίζω ανθολογία ποίησης που να σχετίζεται με την φωτογραφία. Στην ανθολογία αυτή συμπεριέλαβα και αρκετά τραγούδια, στίχους δηλαδή . Η ανθολογία αυτή δίνεται εντελώς δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή σε όποιον ενδιαφέρεται θα σας αναφέρω την διαδικασία στο τέλος της ανάρτησης. Σας παραθέτω το εξώφυλλο και την εισαγωγή.

Τι νόημα έχει μια ανθολογία ποίησης και τραγουδιών ειδικά για την φωτογραφία το 2019; Ίσως κανένα. Όμως επειδή πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία να ασχολείται κανείς και με τις δύο τέχνες, δηλαδή και την ποίηση και την φωτογραφία ελπίζω ότι μέχρι την τελευταία σελίδα, το τελευταίο ποίημα αυτής της ανθολογίας θα σας έχω πείσει πόσο χρήσιμο είναι να ξέρουμε πως βλέπουν οι ποιητές μας την φωτογραφία μέσα από τα ποιήματά τους. Η φωτογραφία και η ποίηση είναι τέχνες συγγενικές. Ίσως παραπάνω συγγενικές από αυτό που έρχεται σαν πρώτη σκέψη όταν αναρωτιέται κανείς για τις δυο αυτές τέχνες. Αυτό πίστευα από την πρώτη στιγμή που τράβηξα μια φωτογραφία, ενώ είχα ήδη γράψει τα πρώτα μου ποιήματα. Έτσι ενώ κάποια στιγμή σταμάτησα να γράφω ποιήματα και τραβούσα μόνο φωτογραφίες, συνέχισα με πολύ συνέπεια και πάθος να διαβάζω ποίηση. Το να είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένα στο μυαλό μου ενωμένα η ποίηση και η φωτογραφία οφείλεται και στους αρκετούς καλλιτέχνες από άλλους χώρους, αλλά ειδικά ποιητές, που ασχολήθηκαν με την φωτογραφία. Με τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία καλλιτεχνών να είναι ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιώργος Σεφέρης, αλλά και ο λιγότερο γνωστός αλλά σημαντικός Κλείτος Κύρου. Όπως ποιητές είναι από την άλλη και σπουδαίοι φωτογράφοι. Το σημαντικότερο παράδειγμα τέτοιου καλλιτέχνη που εκτός από ποιητής φωτογράφος είναι και σκέτος ποιητής είναι ένας φωτογράφος που θαυμάζω απεριόριστα εδώ και πολλά χρόνια, ο Misha Gordin.

Στους ποιητές τις περισσότερες φορές αρέσει η φωτογραφία ή οι φωτογραφίες, ακόμη και αν δεν ασχολούνται με τη λήψη οι ίδιοι. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ. Σε μια κριτική του για το σαλόνι του 1859, μια διεθνή έκθεση τέχνης στο Παρίσι, πραγματικά περνάει την νέα τέχνη της φωτογραφίας γενεές δεκατέσσερις. Αυστηρή είναι και η κριτική του Κωστή Παλαμά. Πιο ήπιο είναι το σατυρικό ποιητικό επεισόδιο του Κώστα Καρυωτάκη στη “Δελφική Γιορτή” και η “Ακρόπολη” του Νικόλαου Καλαμάρη. Η πρώτη ανθολογία ποίησης σχετική με την φωτογραφία που δημιούργησα ήταν το 2001 με την ευκαιρία της δημιουργίας του fotoart.gr. Ήταν βέβαια μια μικρή και δισταχτική ανθολογία. Με τα χρόνια μεγάλωσε και έγινε το βιβλίο που κρατάτε τώρα στα χέρια σας. Στην ανθολογία αυτή έχω συμπεριλάβει ποιήματα γνωστών και λιγότερο γνωστών ποιητών, ποιήματα δημοσιευμένα και ποιήματα αδημοσίευτα. ‘Έχω τολμήσει να συμπεριλάβω και δύο δικά μου αδημοσίευτα ποιήματα. Επίσης έχω συμπεριλάβει και στίχους από τραγούδια. Ξέρω ότι αρκετοί θα διαφωνήσουν με αυτή την επιλογή μου, αλλά δεν μπορώ παρά να είμαι συνεπής με την άποψη μου ότι οι στίχοι των τραγουδιών είναι και αυτοί ποίηση. Στην αρχή σκεφτόμουν ότι θα ήθελα στην ανθολογία να συμπεριλάβω και μεταφράσεις ποιημάτων, αλλά τελικά αποφάσισα να συμπεριλάβω μόνο ποιήματα και στίχους που έχουν γραφτεί πρωτότυπα στην Ελληνική γλώσσα.

Αυτά γράφω στην εισαγωγή και ελπίζω να σας βάλουν στο πνεύμα της ανθολογίας.  Για να την αποκτήσετε δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή .pdf η διαδικασία είναι απλή. Με κάνετε φίλο στο facebook και μου την ζητάτε.

https://www.facebook.com/dimitrios.asithianakis