Έκθεση φωτογραφίας Μαίρη Χριστοφίδη

Έκθεση φωτογραφίας Μαίρη Χριστοφίδη Συγχορδίες στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη, με τίτλο Συγχορδίες, σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου,  Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 19 Μαΐου 2017.

Έκθεση φωτογραφίας Μαίρη Χριστοφίδη
Η Μαίρη Χριστοφίδη δημιουργεί εικόνες αρχιτεκτονημένες, δομημένες με μια ισορροπία χώρου, φωτός και σκιάς, με βάθος και προοπτική. Φωτογραφίζει ως να «γράφει» στο χαρτί, στιγμές ζωής, ως οι εικόνες να διέπονται παράλληλα από μια ζωγραφική διάθεση. Στιγμές από τόπους του κόσμου, ευαίσθητες απεικονίσεις ανθρώπινων ενσταντανέ, που δημιουργούν οικειότητα και μειώνουν τις γεωγραφικές αποστάσεις.


Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, η Μαίρη Χριστοφίδη εφαρμόζει στις φωτογραφίες της μια οπτική πολυφωνία, ανάλογη της συνεκφοράς των φωνών της μουσικής πολυφωνίας. Εν προκειμένω οι φωνές δεν είναι τίποτε άλλο από διαφορετικά θραύσματα περιγραφών της πραγματικότητας. Για να πετύχει ένας τέτοιος στόχος είναι σημαντικό είτε να κυριαρχεί η μία φωνή και οι υπόλοιπες να λειτουργούν ως απόηχος ή ποίκιλμα της πρώτης, είτε να συνεκφέρονται όλες ως ένας νέος ήχος, ή ως μία νέα πραγματική περιγραφή. H Μαίρη Χριστοφίδη υιοθετεί αυτή τη δεύτερη προσέγγιση και προκαλεί στον θεατή έκπληξη και αναπάντητα ερωτηματικά. Η έκπληξη οφείλεται στην απόλαυση μιας πρωτόγνωρης σύνθεσης, η οποία συνδέεται μόνον αποσπασματικά με την πραγματικότητα. Τα ερωτηματικά, πάλι, προκύπτουν από την αδυναμία να εστιαστεί το βλέμμα πάνω σε ένα κυρίαρχο σημείο, αφού όλα τα υπόλοιπα εισβάλλουν στο κάδρο για να ταράξουν τη μονοσήμαντη σύλληψη και να εξάρουν την οπτική σύνθεση.

Έκθεση φωτογραφίας Μαίρη Χριστοφίδη
Η Μαίρη Χριστοφίδη γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Management. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1997 και από τότε είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές. Η πρώτη της δουλειά κυκλοφόρησε με τίτλο ‘Στιγμές’ από τις Μικρές Σειρές του Φωτογραφικού Κύκλου και φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά περιοδικά και βιβλία.
Εκθέσεις:
• ‘Στιγμές’, Φωτογραφικός Κύκλος, 2001, Αθήνα
• ‘Lo Sguardo Dei Fotografi Greci’, Ομαδική Φωτογραφικού Κύκλου, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2002, Perugia, Ιταλία
• Ατομική ‘Μαίρη Χριστοφίδη’, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, 2003, Λευκωσία, Κύπρος
• ‘Architecture du Riel’, Συμμετοχή στην έκθεση με τίτλο ¨Η Πόλη’, Πύλη Αμμοχώστου, Μάρτιος 2005, Λευκωσία, Κύπρος
• Έκθεση για τα είκοσι χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου, Συμμετοχή, Απρίλιος 2005, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα
• Τρεις παρουσιάσεις από Πλάτωνα Ριβέλλη στο Μουσείο Μπενάκη, Απρίλιος 2009, Μάρτιος 2011 και Μάιος 2013, Αθήνα
• Συμμετοχή σε εκθέσεις του Φωτογραφικού Κύκλου στη Ελληνοαμερικανική Ένωση, 2016, Αθήνα
• Ατομική, Πολιτιστικό Ίδρυμα Καλοπαναγιώτης, Ιούλιος 2016, Κύπρος,
• Ατομική, Πολιτιστικός Σύλλογος Ασέα, Αύγουστος 2016, Τρίπολη
Εγκαίνια έκθεσης: 2 Μαΐου 2017
Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαΐου-19 Μαΐου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00-18:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00-15:00
Επιμέλεια:  Πλάτων Ριβέλλης
Συντονισμός:  Μαρία Ραγιά